Vrei să oferi locuinței un aspect modern, în ton cu noile tendințe de amenajare? Există multe soluții și tehnici de renovare care te vor ajuta să îmbunătățești atât atmosfera generală, cât și gradul de confort. Însă, pentru majoritatea, un astfel de proiect devine o adevărată provocare, tocmai pentru că implică timp, răbdare și multă atenție la detalii.
Totuși, există câteva trucuri care te vor ajuta să obții un proiect casa desăvârșit din toate punctele de vedere. Dacă vrei să economisești costurile implicate pentru renovare și să scapi de stres, rămâi până la final și descoperă câteva sugestii utile.
Cum te pregătești corect pentru renovarea casei?
Vrei să reîmprospătezi vibe-ul locuinței, dar fără a investi prea multe eforturi? Iată ce trebuie să ai în vedere pentru un rezultat rapid și conform cu așteptările:
- Trasează câteva obiective – Înainte de a pune în aplicare schimbarea, este esențial să îți definești obiectivele. Vrei mai mult spațiu, o îmbunătățire estetică sau eficiență energetică? Identifică-ți nevoile, iar mai apoi trasează planul de acțiune. Cel mai bine ar fi să iei legătura cu o echipă specializată în proiectare și execuție.
- Alege un buget – Stabilirea unui buget este unul dintre cei mai importanți pași în renovarea unor proiecte casa parter. Pe lângă costul materialelor și al manoperei, trebuie să iei în considerare și eventualele cheltuieli neprevăzute. De aceea, o bună planificare financiară este esențială pentru a evita surprizele neplăcute.
- Investește în materiale calitative – Nu renova doar de dragul de a oferi casei o estetică nouă. Înlocuiește mobilierul vechi cu unul mai rezistent și mai deosebit. În cazul unor proiecte case mici e indicat inclusiv să regândești trasarea camerele și să adopți conceptul open space. Nu uita de importanța sustenabilității – fă achiziții care pot garanta utilizări îndelungate și care nu poluează.
Cât durează un proiect de renovare?
Poate cea mai mare problemă care intervine atunci când renovezi este timpul alocat pentru fiecare etapă în parte. Chiar și în cazul unor proiecte case mici, poți aștepta luni întregi până la definitivarea completă a activităților de lucru.
Tocmai de aceea, e indicat să:
- Ții cont de recomandările specialiștilor – Deși este important să ai o viziune clară asupra a ceea ce îți dorești, uneori soluțiile propuse de profesioniști pot fi mai eficiente. Un arhitect sau designer cu experiență poate identifica probleme sau oportunități la care nu te-ai gândit.
- Evaluezi timpul de obținere a autorizațiilor – Dacă e vorba de o renovare mai amplă a locuinței, s-ar putea să ai nevoie de aprobări pentru modificări structurale sau extinderi ale încăperilor. Procedurile sunt consumatoare de timp și pot încetini etapele de lucru.
- Ai un plan de rezervă – În cazul în care vrei să schimbi total estetica, dar și dispunerea obiectelor decorative și de mobilier, s-ar putea să fie necesare câteva luni bune. Trebuie să iei în calcul și eventualele daune structurale sau probleme tehnice la nivelul instalațiilor.
Renovarea locuinței nu a fost nicicând mai ușoară.
Tot ce trebuie să faci este să urmezi sfaturile de mai sus și să apelezi la o echipă specializată în domeniu!